Wat nu online niet kan, kan wel bij de vereniging.

Linda Duits, docent mediastudies aan de Universiteit Utrecht, roept in een blog eindexamenkandidaten op om de studie een jaar uit te stellen, omdat je met alleen online colleges niet de gesprekken voert die je moet voeren. Maar zij vergeet één belang ding: de studentenvereniging. Daar kun je juist nu veel profijt van hebben. Dat schrijft Sanne Hoepel, onze vice-praeses, namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede).

Volgens Duits loop je een grote achterstand op vergeleken met studenten die na een college de kroeg induiken en het debat aangaan met elkaar over wat er is gesproken. Duits maakt een terecht punt: studententijd is zoveel meer dan colleges volgen en punten halen. Het is op eigen benen staan, nieuwe vrienden maken en je wereldbeeld verbreden. Maar het studeren dan maar een jaar uitstellen is een ongefundeerd advies: haar bewering dat online colleges betekenen dat ook het hele studentenleven wegvalt is niet het hele verhaal. Dat echte studentenleven speelt zich namelijk niet alleen af rondom fysieke colleges, je vindt het bij de studentenverenigingen.

Bij een (christelijke) studentenvereniging maak je kennis met een groep mensen van allerlei achtergronden en studierichtingen, die je bij je colleges niet gaat tegenkomen. Je verdiept en onderzoekt je geloof. Tijdens lezingen, avonden met een dispuut of academische kringen kun je kennis verbreden en met het organiseren van deze activiteiten of een eventueel bestuursjaar doe je belangrijke vaardigheden op.

Naast persoonlijke ontwikkeling levert een vereniging je een prachtige club vrienden op. Een sociaal vangnet als je je eenzaam voelt in je nieuwe stad. Een persoonlijk netwerk om een kamer of bijbaantje te vinden. Een nieuw thuis. Juist in deze crisistijden is lid worden van een studentenvereniging dus belangrijk om echt te kunnen beginnen aan je studententijd. Ook als het universitair onderwijs in september nog grotendeels digitaal plaatsvindt, is het een zegen om aangesloten te zijn bij één van die verenigingen. Daarom bij deze de oproepen aan iedereen die nog twijfelt: zoek de verenigingen in je aankomende studentenstad eens op, lees wat ze over zichzelf te vertellen hebben en maak een afspraak om – op afstand – langs te komen of te videobellen.

Wat nu online niet kan, kan wel bij de vereniging.

Juist als het onderwijs grotendeels digitaal zal plaatsvinden, is lid worden van een studentenvereniging de enige manier om nog een echte studententijd te hebben.

Wij schreven dit namens 29 christelijke studentenverenigingen die zijn aangesloten bij C.S.F.R., VGS-Nederland, V.C.S. Ichthus, S.S.R.-N.U. (Utrecht), Navigators Studentenvereniging (Utrecht), Lux ad Mosam (Maastricht) & C.S.V. Alpha (Enschede). Vind hier het artikel bij het Nederlands Dagblad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.